5 Operatiuni Mecanice Pe Care Le Poti Face Singur La Masina Ta

Schimbul de bujii

Poate cea mai facila operatiune pe care o poate face cineva asupra masinii personale este sa schimbe bujiile. Un lucru necesar la o anumita perioada de timp pentru orice automobil, mai ales daca ne gandim ca aprinderea este o parte importanta a unei bune functionari a motorului nostru. Si chiar daca masina nu este foarte veche, bujiile sunt considerate consumabile de care nu trebuie sa uitam si sa le schimbam din cand in cand. Pentru asta avem nevoie de o cheie pentru bujii si un set de bujii noi, model identic cu cele recomandate de producator. Mai avem nevoie si de o cheie tubulara (cel mai probabil de 10) pentru inlaturarea eventualelor capace de plastic ce acopera motorul si o carpa textila pentru stergerea spatiilor in care intra bujiile.

Schimbul de ulei si filtre

Manopera pentru o revizie normala cu schimbul de ulei si filtre poate sa te coste si 200 de lei la un service autorizat. Dar de ce sa platesti acesti bani cand poti face asta singur la masina? Aici vorbim de schimbarea filtrului de aer, de carburant, de ulei si cel de polen, plus schimbul de ulei motor. Sunt operatiuni care nu dureaza mult, dar trebuie sa ai ceva cunostinte auto pentru a le face.

Schimbarea placutelor de frana

O alta operatiune destul de usoara pe care o poate face oricine este schimbul placutelor de frana. Ai nevoie de putine scule dar o cantitate mai mare de experienta si... forta fizica. In primul rand, trebuie sa dai jos rotile fata (sau spate, sau ambele) si sa asiguri bine masina pe cric (sau capre speciale). Ca sa ajungi la placute trebuie demontezi etrierul care se tine in doua suruburi, de obicei cu capete imbus. E bine sa ai la dispozitie o cheie cu clichet de forta, pentru ca ai toate sansele ca aceste doua suruburi sa fie destul de blocate. Dupa ce le scoti, etrierul iese usor si placutele uzate cad singure.

Schimbarea discurilor de frana

Din cand in cand, fie ca se uzeaza sau ca vom cumpara o masina second-hand cu ele uzate, discurile de frana trebuie schimbate. Odata cu discurile, obligatoriu, trebuie sa schimbam si placutele de frana. Si, pe langa operatiunile mentionate mai sus, daca vrem sa schimbam si discurile de frana, trebuie sa mai facem cativa pasi.

Schimbarea radiatorului

Daca ai din pacate un accident frontal usor, nu destul de grav incat sa-ti sara airbagurile dar destul de serios incat sa-ti produca daune in partea din fata si sa-ti sparga radiatorul, partea buna este ca toata aceasta reparatie o poti face singur. Iti cumperi piesele necesare de la dezmembrari, pui faruri, bara, grila si ce mai e nevoie de la dezmembrari sau noi, direct pe culoare sau vopsite, iar partea "murdara" si migaloasa o poti face in doar cateva ore. Mai exact, inlocuirea radiatorului de apa sau a celui de aer conditionat.